Yiyeceklerin uygun şartlarda saklanması sağlıklı tüketilmesinin yanında israfın önlenmesi bakımından da büyük öneme sahip. Birçok besini saklamak için kullanılan buzdolabı bildiğimiz yanlış bilgilerin aksine evlerimizde kullandığımız buzdolabı yiyecekleri uygun koşullarda saklayamıyor veya koruyamıyor.
Birtakım gıdalar buzdolabında muhafaza edildiğinde çok kolay çürüyüp sağlığımız açısından tehlike oluşturabiliyor. Sofralarımızda olmazsa olmaz olan soğan ve patates bunlardan sadece ikisi.
Gıdaların Korunmasında Sadece Buzdolabı Yetmez
Beslenme ve diyetetik uzmanı Deniz Özdemir bu konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi: Buzdolabına çok sık koyduğumuz domates, avakado, portakal ve mandalina gibi sebze ve meyveler olarak buzdolabında saklanmaya uygun olmadığı için buzdolabı değil dışarıda daha serin yerde muhafaza etmemiz gerekiyor.
Sarımsak, soğan gibi kök sebzeler de çok hızlı filizlenebildiğinden buzdolabında bekletmem iz gereken gıdalar arasında yer almıyor. Gıdaların küflenerek bozulmaması için saklama koşullarını iyi bilmek gerekiyor. Kahve nemli ortamda bulundurulursa aromasını getiriyor. Bu sebeple buzdolabı dışında serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanması daha uygun olacaktır.
Kristalize olma özelliğinden dolayı balda buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler arasında bulunuyor zeytinyağı ve baharatlar ise karanlık ve serin yerde muhafaza edilirse daha uzun ömürlü olabiliyor.