Sokakların ve davetlerin klasiği şambali tatlısı oldukça pratik bir tatlıdır. Tatlının püf noktaları ve shirli dokunuşlarıyla şambali tatlısı tarifi…
Şambali Tatlısı Tarifi, Yapılışı
12 Kişilik şambali tatlısını 15 dakikada malzemelerini hazırlayabilir, 1 saat pişirme süresiyle birlikte servis edebilirsiniz. Hem soğuk hem sıcak her daim lezzetini korur. Bu yüzden önceden hazırlanması ve dinlendirilmesi de faydalıdır.
Şambali Tatlısı Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
500 gram irmik
Yarım su bardağı un
Bir paket vanilya
10 damla kadar limon
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Şambali Tatlısı Yapılışı
- Evvela 4 su bardağı toz şekeri 3 buçuk su bardağı su ile bir tencerede kaynatıp şerbet haline getirelim.
- Şerbet kaynama noktasına gelince 5-6 damla kadar limon suyunu şerbete sıkıp 5 dakika daha kaynatarak ocağı söndürelim.
- İrmik, toz şeker, un ve vanilyayı bir karıştırma kabında iyice karıştıralım. Bu karışımın tam ortasına bir çukur açarak karbonatı dökelim ve bunun üzerine de 5-6 damla kadar limon sıkalım.
- Bu karışımın üzerine yoğurt ve yarım su bardağı suyu ekleyerek, homojen bir yapıya kavuşana kadar karıştıralım.
- Bir fırın tepsisinin tabanına fırça ile öncelikle tereyağını daha sonra pekmezi sürerek üzerine irmik serpelim.
- Karışımı dökerek tepsinin her yerinde eşit kalınlıkta olacak biçimde yayalım.
- Hamur karışımının üzerine yeniden pekmez sürerek irmiği serpiştirelim.
- Bıçak yardımıyla dilim dilim çizgiler atarak üzerini fıstık ya da bademle süsleyelim.
- 200 dereceye ulaşmış fırında 1 saat kadar pişirelim.
- Fırından çıkmasının ardından 5 dakika dinlendirerek dilimlemek üzere çizdiğimiz çizgilerin üzerinden bıçakla geçerek şerbetini dökelim.
- Şambali tatlımız servise hazırdır, afiyet olsun.